Warning: Undefined array key 0 in /home/gdzgttmu/domains/koruacademie.nl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/class-et-builder-element.php on line 2068
Snelle Jelle - Koru Academie

Hoeveel breinen denk jij dat je hebt?

Lees verder om het antwoord te weten te komen

In de eerste instantie zul je misschien denken, ik heb maar één brein! 

En ja ergens klopt dat ook wel, je hebt 1 stel hersenen in je hoofd. Alleen bestaan deze dus uit verschillende onderdelen. Waaronder het “zoogdierenbrein, reptielenbrein en het mensenbrein”.

Ik leg jullie hieronder uit wat deze 3 breinen nu eigenlijk doen.

1. Het reptielenbrein

Het reptielenbrein, ook wel oerbrein of hersenstam genoemd, helpt je in verschillende situaties. Vooral als het gaat over waarschuwen voor gevaar. Het is bijvoorbeeld wel heel fijn dat dit gedeelte van je brein je waarschuwt om je hand terug te trekken als je iets heets aanraakt.

Je hersenstam is continu jouw omgeving aan het scannen op gevaar, hij regelt dat via je zintuigen.

Als je, door iets wat je meekreeg tijdens je zwangerschap en/of geboorte, een overactief zenuwstelsel hebt, is je concentreren en focussen op iets heel erg moeilijk. Jouw reptielenbrein staat dan altijd aan.

2. Het zoogdierenbrein

Dit brein wordt ook wel het “lymbisch stelsel” genoemd. Het regelt vooral je emoties, gevoel, automatiseren van bewegingen en je korte termijn geheugen.

In dit gedeelte van je brein is het vooral belangrijk om bijvoorbeeld positieve ervaringen aan het leren te koppelen. Denk daarbij aan leren rekenen of woorden leren.

Als er rondom het leren te veel spanning is (bijvoorbeeld faalangst), wordt leren erg lastig. En blijf je bevestigd worden in dat je iets niet kan, of dat je het heel erg spannend vindt om fouten te maken.

3. Het mensenbrein

Het mensenbrein, ook wel “Neocortex”, is het gedeelte in je hersenen dat ideeën maakt en waarmee je kunt denken en leren. Je kan ermee leren plannen, organiseren, creeëren etc.

Super handig natuurlijk dit mensenbrein, maar dit gedeelte van je hersenen functioneert alleen optimaal als de beide andere delen ook op de juiste golflengte zijn afgesteld.

Alle breinen op hun plek

Eigenlijk is het zo dat alle 3 de breinen hun eigen plek hebben en deze ook moeten innemen, anders kan je je niet concentreren, kom je in gevaarlijke situaties terecht en ben je niet in de juiste “state of mind” om dingen te leren.

Een overactief reptielenbrein (wat meestal te maken heeft met een ervaring uit je zwangerschap en/of geboorte), is wel te temmen. Door te weten waar het vandaan komt, door begrip te krijgen voor die situatie en door voor jezelf in bepaalde behoeftes te gaan voorzien.

Wil je weten hoe je dat doet en wat ervoor zorgde dat jouw reptielenbrein (of die van je kind) in “overload” raakte? Neem dan contact met me op voor een Geboorte in Kaart gesprek. Je leest daar alles over als je hier klikt.

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben, stel ze dan gerust door me een mail te sturen: koruacademie@gmail.com.

3 breinen